Ναυτιλία και Κύπρος
Τα μεγαλύτερα λιμάνια στην Κύπρο την Εποχή του Χαλκού ήταν η Έγκωμη και το Κίτιο. Από αυτά γινόταν εξαγωγή του κατεργασμένου χαλκού υπό μορφή ταλάντων σε χώρες όπως η Κρήτη, τα νησιά του Αιγαίου, η Μ. Ασία, η Συρία, η Παλαιστίνη και η Αίγυπτος.
Ακολουθούν οι δημιουργίες μας οι οποίες αναπαριστούν ομοιώματα πλοίων.
Στην πρώτη εικόνα βλέπουμε αναπαράσταση του πήλινου ομοιώματος πλοίου από το Καζαφάνι (Παντελίδου Α., Πρωτοππά Κ., Γιαλλουρίδης Σ., 1994, Ιστορία της Κύπρου για το γυμνάσιο, Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης, Υπηρεσία Ανάπτυξης Προγραμμάτων, Λευκωσία).
Στη δεύτερη εικόνα βλέπουμε πήλινο ομοίωμα πλοίου (Βάσος Καραγεώργης, Κύπρος, Μουσεία και Μνημεία της Ελλάδος, Φυτράκης Τύπος α.ε.)



Γνωρίζετε για το αρχαιότερο ναυάγιο του κόσμου;
Το ναυάγιο του Ουλουμπουρούν θεωρείται το αρχαιότερο ναυάγιο του κόσμου. Το πλοίο που βυθίστηκε προέρχονταν από την Κύπρο και είναι πολύ πιθανόν να κατασκευάστηκε εκεί. Δεν γνωρίζουμε ποιος ήταν ο προορισμός του συγκεκριμένου πλοίου, ενδεχομένως να έπλεε είτε για τη χώρα των Χετταίων είτε για την Αίγυπτο. Αυτό που γνωρίζουμε ωστόσο με βεβαιότητα, είναι ότι το κύριο φορτίο βάρους 10 τόνων αποτελούνταν από κυπριακό χαλκό σε μορφή ταλάντων. Επίσης, άλλα αντικείμενα που βρέθηκαν ήταν όπλα και είδη πολυτελείας, όπως το χρυσό μετάλλιο, τα χρυσά βραχιόλια, κολιέ, δαχτυλίδια, τα ελεφαντόδοντα καθώς και το ολόχρυσο κύπελλο.
Από τα αντικείμενα που βρέθηκαν μπορούμε να αντλήσουμε πολλές πληροφορίες και για το εμπόριο εκείνης της εποχής, καθώς και για την επικοινωνία των λαών της Μεσογείου. Άλλωστε στα ευρήματα του ναυαγίου βρίσκουμε στοιχεία και από τον μυκηναϊκό πολιτισμό και από τον κυπριακό καθώς και από τον αιγυπτιακό.