Τι θα φάμε στην Κύπρο;
Αν τυχόν βρεθείτε στην Κύπρο μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε και τις τοπικές γεύσεις του νησιού. Εμείς συγκεντρώσαμε τα πιο παραδοσιακά πιάτα που αξίζει να γευτείτε και σας τα παρουσιάζουμε!
Ας ξεκινήσουμε με τη σεφταλιά! Πολλοί θα χαρακτήριζαν τις σεφταλιές ως μικρά κεμπάπ, όμως σε γεύση είναι πολύ πιο νόστιμες! Είναι μικρά μπιφτεκάκια από αρνίσιο ή χοιρινό κιμά, ή και από συνδυασμό αυτών των δύο, μαζί με κανέλα, μαϊντανό, κρεμμύδι και ψήνονται στα κάρβουνα ή στο φούρνο.
Το παραδοσιακό τυρί της Κύπρου δεν είναι άλλο από το χαλούμι! Tο χαλούμι είναι ένα διεθνώς αναγνωρίσιμο τυρί. Θα το δοκιμάσετε σε κάποια δροσερή σαλάτα, ψητό σαν σαγανάκι και ωμό σε σάντουιτς.
Αν σας αρέσουν τα ντολμαδάκια, τότε αξίζει να δοκιμάσετε τα κουπέπια! Φτιάχνονται και αυτά με αμπελόφυλλο, αλλά η γεύση του κύμινου και του λεμονιού είναι αρκετά δυνατή. Η γέμιση τους είναι με ρύζι ή και με κιμά μοσχαρίσιο ή χοιρινό.
Το κολοκάσι μαγειρεύεται από τα ρωμαϊκά χρόνια και κατέχει, αν όχι την πρώτη θέση, σίγουρα υψηλή, διότι στην κουζίνα της πανέμορφης Κύπρου είναι ιδιαιτέρα αγαπητό. Αποτελείται από ντομάτα, κρεμμύδι, σέλινο, αρνί ή κοτόπουλο και γίνεται στην κατσαρόλα γιαχνί. Σίγουρα θα το λατρέψουν μικροί και μεγάλοι…

Αν πάλι σας αρέσουν τα σαλιγκάρια, τότε το επόμενο πιάτο δεν πρέπει να το χάσετε! Οι Καραόλοι είναι τα σαλιγκάρια και φτιάχνονται γιαχνί στην κατσαρόλα. Οι ντόπιοι τα λατρεύουν, επομένως σας τα συστήνουμε ανεπιφύλακτα!

Για τους λάτρεις των ζυμαρικών, προτείνουμε τις ραβιόλες! Είναι ένα κυπριακό πιάτο ζυμαρικών που γεμίζεται με χαλούμι και βράζεται μέσα σε ζωμό κότας. Είναι μια από τις καλύτερες επιλογές που θα συναντήσετε στο δρόμο σας! Οι πατάτες αντιναχτές είναι ένα πιάτο που θα το συναντήσετε πολύ στα τοπικά τραπεζώματα. Πρόκειται για πατάτες με τη φλούδα τους, οι οποίες βράζονται και στη συνέχεια τηγανίζονται. Σίγουρα ένα έδεσμα που δεν πρέπει να λείπει από τον ουρανίσκο σας.
Οι κούπες αποτελεί ένα ιδιαίτερο πιάτο, μιας και φτιάχνεται από πλιγούρι το οποίο δεν λείπει από κανένα κυπριακό σπίτι. Οι κούπες τηγανίζονται σε άφθονο λάδι, γι' αυτό θα τις δείτε να έχουν μια χρυσαφί απόχρωση. Τρώγονται ραντισμένες με λεμόνι και αποτελούνται κι αυτές από χοιρινό κιμά.
Και για το τέλος αφήσαμε τα αφέλια! Είναι μαριναρισμένα μικρά κομμάτια χοιρινού χωρίς λίπος, μέσα σε κόκκινο κρασί, κύμινο και κανέλα, που σιγοβράζονται μέχρι να μελώσουν. Έπειτα σερβίρονται με ρύζι και το αποτέλεσμα είναι γευστικότατο!

Άρθρο των μαθητών: Χαρά Πολυπόρτη, Αριστιάννα Σιδερή, Μυρτώ Τζώρτζου, Ειρήνη Φίλιου, Πηνελόπη Χριστοδουλοπούλου και Γεώργιος Καρποζολώτας