Κυπριακή διατροφή
Η παραδοσιακή κυπριακή διατροφή βασίζεται στο πλαίσιο του υγιεινού προτύπου της μεσογειακής διατροφής, διάσημης για το μαγείρεμα με ελαιόλαδο.
Ωστόσο η γεωγραφική θέση και η ιστορία της Κύπρου έχουν οδηγήσει σε μια ενδιαφέρουσα μίξη ελληνικών, αραβικών και αγγλικών γαστρονομικών επιρροών.
Απόδειξη αυτού του γεγονότος είναι ο «μεζές» που σημαίνει μείγμα φαγητών και σερβίρεται στις περισσότερες κυπριακές ταβέρνες. Αποτελείται από πολυάριθμα μικρά πιάτα, με μια μικρή δόση από τα πάντα, ώστε να δίνεται η ευκαιρία στον επισκέπτη να δοκιμάζει ένα ευρύ φάσμα γεύσεων και αρωμάτων.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο χαλούμι, το διάσημο κυπριακό τυρί, το οποίο τρώγεται και ψητό. Επίσης στο σεφταλί που είναι μακρόστενο κεφτεδάκι τυλιγμένο σε μπόλι.
Η Κύπρος έχει καταφέρει στο πέρασμα των χρόνων να διατηρήσει την γευστική της φυσιογνωμία και η παραδοσιακή κουζίνα να γίνει ένα κομμάτι του πολιτισμού της.
Αρθρογράφοι: Ακρατοπούλου Ιωάννα Γεωργία – Διώτης Γεώργιος