Η οικονομία της Κύπρου
Η Κύπρος κατέχει την 107η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Το ΑΕΠ της χώρας φτάνει τα 28,41 δισεκατομμύρια αμερικανικά δολάρια. Το συγκεκριμένο νούμερο την τοποθετεί κάτω από χώρες όπως η Ζιμπάμπουε και η Λιβύη και πάνω από την Σενεγάλη και την Ισλανδία. Από την άλλη το ΑΕΠ κατά κεφαλήν, το οποίο αποτελεί έναν πιο αντιπροσωπευτικό δείκτη για την ανάπτυξη της οικονομίας, είναι υψηλό. Πιο συγκεκριμένα ο αριθμός πλησιάζει τα 50.000$ που την κάνει να βρίσκεται στην 33η θέση της σχετικής λίστας. Κράτη όπως η Τσεχία και η Νότια Κορέα ξεπερνούν το νησί της Αφροδίτης. Ταυτόχρονα, το ΑΕΠ κατά κεφαλήν της Κύπρου είναι υψηλότερο από την Ισπανία και την Πολωνία.
Εξέλιξη της οικονομίας
Η Κύπρος αποτέλεσε από τα αρχαία χρόνια το σταυροδρόμι ανάμεσα σε Ασία, Ευρώπη και Αφρική. Όλο αυτό βοήθησε στην ανάπτυξη του εμπορίου και ως αποτέλεσμα η οικονομία γνώρισε μεγάλη ακμή από τα αρχαία χρόνια. Το νησί για το μεγαλύτερο μέρος της βυζαντινής ιστορίας άνηκε στην αυτοκρατορία ενώ το 1191 κατακτήθηκε από το Αγγλικό βασίλειο. Ακόμη και μέχρι το 1959 που η Κύπρος βρισκόταν κάτω από βρετανική κατοχή η οικονομία του κράτους στηριζόταν στο εμπόριο. Μετά από το 1974 η χώρα γνώρισε ένα μεγάλο πλήγμα σε αυτόν τον τομέα λόγω της τουρκικής εισβολής αλλά τελικά κατάφερε να ανακάμψει.
Ευρωπαϊκή Ένωση και οικονομική κρίση
Τον Φεβρουάριο του 2003 η Κύπρος μαζί με άλλες 9 χώρες έγινε κομμάτι της Ε.Ε. Αρχικά η χώρα δεν άλλαξε το νόμισμα της αλλά το 2008 υπέγραψε μια συνθήκη προκειμένου να συμμετάσχει στην Ευρωζώνη. Όμως η οικονομική κρίση της Ευρωζώνης του 2009 επηρέασε έντονα την Κύπρο η οποία αδυνατούσε να ξεπληρώσει το δημόσιο χρέος της. Αύτη η κρίση είχε αρνητική επίπτωση στην οικονομία που όμως αντιμετωπίστηκε με σωστό τρόπο από την κυβέρνηση.
Η οικονομική κρίση της Κύπρου ήταν τραπεζική. Η Κύπρος δεν είχε δημιουργήσει τεράστια χρέη (ως προς το ΑΕΠ) όπως άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία), όμως οι τράπεζές της είχαν εκτεθεί σε ομόλογα χωρών τα οποία έχασαν την αξία τους και παράλληλα είχαν κατηγορηθεί για ξέπλυμα χρήματος, με άλλα λόγια το τραπεζικό σύστημα είχε δεχθεί ένα διπλό πλήγμα, λογιστικό και ηθικό.
Για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση σε Μεγάλη Βρετανία και σε ΗΠΑ έγινε ένα μεγάλο ''ξεσκαρτάρισμα''. Αρκετές τράπεζες κρατικοποιήθηκαν ενώ άλλες πτώχευσαν. Αυτό μπόρεσε και έγινε καθώς υπήρχε το περιθώριο για κάτι τέτοιο. Συνολικά, ο αριθμός των τραπεζών μειώθηκε κατά 390.
Στην Κύπρο παρ' όλα αυτά δεν υπήρχε δυνατότητα για κάτι τέτοιο. Αυτό γιατί τα τραπεζικά δεδομένα ήταν διαφορετικά από τα άλλα κράτη. Υπήρχαν 3 μεγάλες κυπριακές τράπεζες και 5 ιδιωτικές. Στο σενάριο όπου έκλειναν δύο δημόσιες το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα κατέρρεε. Οπότε έπρεπε να βρεθεί μια διαφορετική λύση. Αυτή ήταν η υψηλότερη φορολογία στους πολίτες με μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια ενώ ταυτόχρονα αυτό προκάλεσε αγωνία στους μικροκαταθέτες και τους επενδυτές για το αν αυτή είναι η τελευταία. Η κυβέρνηση της χώρας κλήθηκε να επιλέξει μεταξύ δύο ακραίων πολιτικών και η επιλογή της ήταν αυτή που θα είχε τα ορθότερα αποτελέσματα.
Ορυκτοί πόροι νησιού
Όπως προαναφέρθηκε το νησί της Κύπρου γνώρισε μεγάλη οικονομική ανάπτυξη στα αρχαία χρόνια λόγω της πλεονεκτικής γεωγραφικής του θέσης. Επιπρόσθετα, ζωτικής σημασίας ρόλο έπαιξε και ο χαλκός ο οποίος βρισκόταν στο νησί σε υψηλά νούμερα και αποτέλεσε κίνητρο για τους ισχυρούς πολιτισμούς εκείνης της εποχής να κατακτήσουν το νησί. Ως αποτέλεσμα, οι πληθυσμοί της Κύπρου υπέφεραν πολύ από βιαιότητες και μια πληθώρα καταστροφών.
Τα τελευταία χρόνια έχει ανακαλυφθεί ένα νέο κομμάτι ορυκτού πλούτου στη νότια ακτή του νησιού. Πιο συγκεκριμένα η ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου έγινε γνωστή πριν από μερικά χρόνια ενώ η Κυπριακή κυβέρνηση φαίνεται ότι είναι έτοιμη να τα εκμεταλλευτεί για κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Τουρισμός
Επιπροσθέτως, η οικονομία της Κύπρου τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη
άνθηση λόγω του τουρισμού. Πιο συγκεκριμένα το 2019 οι αφίξεις στο νησί
έφτασαν τις 4.000 σημειώνοντας μείωση τις δύο επόμενες χρονιές λόγω της
πανδημίας. Η γεωγραφική θέση της Κύπρου και η ιστορία της παίζουν
πρωταγωνιστικό ρόλο στη προτίμηση που δείχνουν σε αυτήν οι ξένοι.

Συμπερασματικά σκεπτόμενοι μπορούμε να πούμε ότι η Κύπρος είναι μια
χώρα που έχει εκμεταλλευτεί πλήρως τα οικονομικά της πλεονεκτήματα
προκειμένου να αναπτυχθεί. Είναι μέλος της μεγάλης οικογένειας της ΕΕ και η
οικονομία της χαρακτηρίζεται ως ισχυρή. Η Κύπρος πάντα κατάφερνε να
ορθοποδεί μετά από δύσκολες περιόδους και η εποχή μετά το 1974 και την
εισβολή της Τουρκίας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Αρθογράφος: Νικόλαος Έκτορας Δουδουμόπουλος